Lovarda szabályzat

Lovarda szabályzat

Kedves Vendégeink!
Kérjük, olvassák el figyelmesen szabályzatunkat és tartsák tiszteletben azt!

1./ Lovardánk nyitva tartása a bértartók számára napkeltétől napnyugtáig tart, míg a lovasok számára az előzetes telefonos egyeztetés a mérvadó.

2./ A lovaglás és kocsikáztatás előzetes bejelentkezés alapján történik, ami azért szükséges egyrészt, mert a lovak ápolása, nyergelése időigényes feladat, másrészt a megfelelő időbeosztás óvja lovainkat a túlterheléstől. Továbbá így válik lehetővé, hogy kezdő-, haladó-, terepcsoportokat szervezzünk, melyek intenzívebb oktatást és szórakozást biztosítanak Vendégeinknek.

3./ Kérünk mindenkit, hogy lovaglásra alkalmas öltözetben jöjjenek lovagolni. Gyermekeknek 18 éves korhatár alatt kötelező a kobak használata. Kobakot lovardánk biztosítja azok számára, akinek nincs.

4./ Kérjük, vegyék figyelembe annak lehetőségét, hogy a szélsőséges időjárási tényezők ( jég, vihar, ) miatt a lovak kímélése és a lovasok egészségének védelme miatt a lovagló óra elmaradhat. Ilyen esetekben az óra pótlása az elkövetkező napokon válhat esedékessé. Előre is köszönjük megértésüket!

5./ Kérjük, a lovakat ne etessék semmivel! A lovak emésztési rendszere bonyolult és érzékeny, könnyen megbetegedhetnek. Jutalmazni lovaglás után lehet, lehetőség szerint almával, répával vagy a lovas boltokban kapható jutalomfalatokkal.

6./ A lovarda egész területén – kivéve az erre kijelölt helyeket – tilos a dohányzás és nyílt láng használata! Beleértve a Lóháton Budakeszin Lovas Iskola teljes területét. A széna és lucernabálákra felmászni, és arról ugrálni tilos.

7./ Kérjük, mindig hang segítségével jelezzenek a lovak megközelítésekor! A ló alap- természetéből adódóan ijedős, ( úgynevezett: menekülő állat ) ezért a legszelídebb ló is balesetet okozhat, ha megijed. Mindig oldalról előre közelítsünk, lehetőség szerint úgy, hogy lásson bennünket!

8./ Külön kérjük a Szülőket, hogy fokozottan ügyeljenek gyermekeikre, egyedül ne engedjék a lovak közelébe! A karámokba mindig, az istállókba az etetés idején tilos bemenni! Tisztelt Szülők! A rohangáló, kiabáló gyermek megijesztheti a lovakat, ezért kérjük gyermekeik csak az erre kijelölt játszótéren játszanak!

9./ Kérjük Önöket, segítsenek fenntartani a tisztaságot és rendet azzal, hogy nem szemetelnek! Köszönjük!   A lovardában és annak felszereléseiben okozott kárt teljes egészében az okozónak meg kell megtérítenie. A nyerges tárolót a lovardában  az oktatók  használhatják. A bérlovagoltatáshoz használt nyergek tárolására szolgáló helyiségben az oktatók tartanak rendet, a nyergeket, kantárokat precízen tegyék a helyükre, mindig mossák le a zablát használat után. A lóápoláshoz használt felszereléseket (kefék, rongyok) is az erre kijelölt helyre tegyék vissza, ezeket ne hagyják szét. Ugyanez vonatkozik a lovarda által biztosított pálcára és fejvédő kobakokra is.

10./Öltöző -bértartók szekrényei : Saját felszerelések, saját láda, saját takarmány elhelyezése – megbeszélés szerint – a bértartók részére kialakított nyerges tárolóban van mód.
Kérünk mindenkit, hogy a számukra fenntartott helyiségben vigyázzanak a rendre, tisztaságra, ne hagyjanak  elöl a felszereléseiket, tartsanak rendet. A hely szűke miatt a ruházatból mindig mindenki szelektáljon, személyenként ne legyen bent egy teljes éves ruhatár.

11./A lovarda a bértartási szolgáltatás  mellett oktatást is végez, mely a lovarda fenntartásának szerves részét képezi. Ennek okán a bértartó a saját lován nem adhat órákat, a lovát nem adhatja át másik személynek. Amennyiben hosszas külföldön való tartózkodás, betegség vagy egyéb akadályoztatás miatt a bértartó a lovát nem tudja használni, a ló tréningben való tartásáról a lovarda vezetőjével köteles egyeztetni.

12./ A lovakat az órák illetve túra előtt a lovas oktató ossza szét a Vendégek között, a lovasok méretének, tudásszintjének, a ló temperamentumának figyelembe vételével! Előzetes egyeztetés esetén változhat még a ló és lovas párosítása ( pl.: a ló sérülése vagy a csoport tagjainak változása esetén ). Kérjük, legyenek toleránsak lovas társaikkal. Az oktatók  mindig a legmegfelelőbb ló-lovas párosításra törekszenek.


13./ Lovas oktatóink felmérik az újonnan érkező Vendégünk lovaglási tudásszintjét. Terepre csak az mehet – a baleset elkerülése és a többiek felhőtlen szórakozása érdekében – aki az oktatók szerint megfelelő tudásszinten lovagol.


14./ Időnként a kiemelkedő kezdőknek  is lehetőségük van a. „ kisterep”-en részt venni. Ez 1 órás, vágta nélküli sétalovaglás  ügetéssel. Csak azok a kezdők vehetnek ezeken részt, akik a lovaspályán már elsajátították a helyes ülést és biztonságosan ülnek a  lovon. A tereplovaglások 2 órásak ( igény szerint van egy órás is). Alkalmanként szervezünk egész napos illetve 2 napos túrákat is, melyekről időben tájékoztatjuk az lovasainkat.

15./ Kérjük kedves Vendégeinket, kövessék mindenkor a lovas oktatók  útmutatásait a baleset- veszély elkerülése érdekében! Így pl. a tereplovaglások alkalmával a lovak szétosztása a sorban nem tetszőleges! A vezetőink  pontosan tudják,  milyen menet-beosztásban lehet a legbiztonságosabban lovagolni és így felhőtlenül szórakozni, pihenni, egy kellemes szép lovaglásélménnyel gazdagabban hazatérni.

16./ Tilos a lovon enni, cukorkát szopogatni, rágózni és dohányozni! Ez utóbbi különösen fontos a nyári nagy hőségben előforduló tarló és erdőtüzek miatt! ( Másrészt tiszteljük meg azzal lovas társainkat és lovainkat, hogy nem zavarjuk őket füstfelhőinkkel!)

17./ Mindenki saját felelősségére lovagol! A legnagyobb körültekintés ellenére előfordulhat a lóról való esés, ez a lovaglás velejárója. A lovarda nem vállal felelősséget az esetleges sérülésekért! Kiskorú gyermek csak szülői hozzájárulással ülhet lóra! A Lóháton Budakeszin Lovas Tanya biztosítja Vendégeit afelől, hogy az oktatást képzett oktatók  végzik és a lovak illetve az azokon lévő szerszámok megfelelő minőségűek.

18./ Lemondani időpontot 3 órával előtte lehet , de amennyiben ez nem történik meg,  a díjat ki kell fizetni , mivel mi erre az időpontra mást nem engedünk bejelentkezni .

Mindenki köteles lóra felszállás előtt elolvasni a szabályzatunkat és nyilatkozni (az erre vonatkozó nyilatkozat aláírásával) arról, hogy saját felelősségre lovagol!


Kellemes kikapcsolódást, élményekben gazdag, aktív pihenést kíván a Lovas Iskola csapata

Budakeszi , 2011.03.01.